DOI: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2018.70 Fraza do cytowania: Plagens-Rotman K., Połocka-Molińska M., Przybylska R. Dietoprofilaktyka raka gruczołu piersiowego. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2018;4(57):479–482. DOI: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2018.70 Działania odgrywające istotne znaczenie w celu zapobiegania nowotworom złośliwym odnoszą się do zastosowania w diecie związków fitochemicznych, składników mineralnych, witamin, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
Ochronna rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 polega na zdolności hamowania proliferacji, indukowania apoptozy, promowania oraz różnicowania komórek. Ponadto dieta bogata w pełne ziarna zbóż stanowi czynnik protekcyjny w stosunku do niektórych nowotworów, głównie raka jelita grubego oraz gruczołu piersiowego.
Liczba i wielorakość czynników wpływających na wystąpienie nowotworów złośliwych wskazuje na trwałą potrzebę kontroli zagrożenia raka.
Słowa kluczowe: rak gruczołu piersiowego, żywienie, profilaktyka.
|
|