Prawidłowe żywienie w raku przełyku i żołądka – czy to klucz do sukcesu?

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Dawid Stańczyk, Joanna Domagalska, Aleksandra Kulik, Przemysław Nowak

1 (54) 2018 s. 123–130
Kliknij aby wrócić do spisu treści
123_1_54_2018.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2018.19

Fraza do cytowania: Stańczyk D., Domagalska J., Kulik A., Nowak P. Prawidłowe żywienie w raku przełyku i żołądka – czy to klucz do sukcesu?. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2018;1(54):123–130. DOI: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2018.19

Choroby niezakaźne, w tym nowotwory, stanowią bardzo poważny problem XXI wieku nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nowotwory przewodu pokarmowego, takie jak nowotwór przełyku i żołądka, w znacznym stopniu wpływają na pogorszenie jakości życia chorego. Odpowiednie odżywienie odgrywa dużą rolę w zapobieganiu nowotworom, jednak ze względu na bardzo częste występowanie niedożywienia, które spowalnia proces gojenia się ran, zwiększa częstość zakażeń oraz śmiertelność, ma ono również znaczenie u osób już chorych. Mimo niewątpliwego, pozytywnego wpływu zbilansowanej diety na ryzyko występowania nowotworów, wyniki leczenia oraz ich zapobieganie, nie wszystkie mechanizmy wyjaśniające te zależności zostały poznane, dlatego implikuje to konieczność prowadzenia dalszych badań w celu ustalenia wpływu poszczególnych składników diety na proces kancerogenezy.

Słowa kluczowe: nowotwory, rak przełyku, rak żołądka, odżywianie, profilaktyka.



Copyright © 2006–2024 Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. Wszelkie prawa zastrzeżone