Fraza do cytowania: Moćkun J., Olszewska J., Pietrzak J., Wójcicka L., Śliwińska A. Diety wegetariańskie w okresie ciąży i laktacji. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2017;4(53):520–524. Z roku na rok zwiększa się grono osób deklarujących wykluczenie pokarmów zwierzęcych ze swojej diety, rozpoczynających stosowanie różnych odmian wegetarianizmu. Według danych w 2013 roku dietę bezmięsną deklarowało około miliona Polaków, jest to o 600 tysięcy więcej niż w roku 2000. Wykluczenie mięsa z jadłospisu osób dorosłych nie budzi tylu obaw i jest społecznie akceptowane, a nawet staje się czymś w rodzaju „mody”. Mimo wzrostu świadomości społeczeństwa w dalszym ciągu jednak najwięcej wątpliwości pojawia się przy stosowaniu diet bezmięsnych u ciężarnych, dzieci i młodzieży. I choć Ministerstwo Zdrowia oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zapewniają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym także ich ścisła odmiana – weganizm, mogą być stosowane na każdym etapie życia, również w okresie ciąży i laktacji, okresie niemowlęcym, dzieciństwie czy okresie dojrzewania, to liczba osób, w tym także pracowników systemu opieki zdrowotnej, straszących będące na diecie wegetariańskiej kobiety ciężarne, a później matki, tylko nieznacznie maleje. W poniższym artykule przedstawiamy studium przypadku – kobiety, która w okresie ciąży stosowała dietę wegetariańską, wychowuje swoje dzieci również według zasad wegetarianizmu; prezentujemy także najnowsze publikacje i wytyczne środowisk dietetycznych, jednoznacznie wskazujące na fakt, że odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie są bezpieczne na każdym etapie życia.
Słowa kluczowe: wegetarianizm, ciąża, dieta, laktacja.
|
|